Fattigmansugn del 2

Då var det dags för stora uppdaterardagen. Här kommer en bildkavalkad på färdigställandet av fattigmansugnen. Jag har valt att göra lite mindre bilder den här gången för att det blev så pass många

Här har jag murat upp återstoden av innandömet samt nedre kanten som det blev en grop i näg jag plockade ut ramen till luckorna.


Allt är slipat och klart och det är dags att måla. Vi åkte till Claessons trätjära på Hisingen och köpte 2 kilo krita och så en sväng till Hornbach för att skaffa cellulousapulver. Man blandar all krita med vatten och låter det stå i 12 timmar. Sedan blandar man cellulousapulver med vatten och låter det stå 20 minuter. Man blandar de 2 komponenterna och vipps så har man kritfärg. När man börjar måla upptäcker man att det är miljoner små klumpar av cellulousaklister så då torkar man bort det man målat och slänger hela skiten. Så kan det gå till när man ska göra allt på gammalt vis. På nätet hittar man sedan artiklar att vanlig vattenbaserad väggfärg är toppen att måla fattigmansugnar med så då hämtar man det ur förrådet istället.


Här är det målat en gång runt lucköppningen.


Hela spisen målad.


Jag passade på att putsa upp luckorna. Japp det är svårt att tro det men den vänstra luckan var precis lika brun som den högra innan jag gick över dem.


Såhär fin blev den till slut. Jag lovar att lägga upp en mysbild från när vi eldar i den för första gången på över ett år.
ps. Pinnen till spjället ska målas grå.


En rolig detalj kom fram när jag putsade upp luckorna. De är tillverkade av Gustav Eriksson i Eskilstuna. Han började göra ventiler och kakelugnsluckor när han erhållit sitt mästarbrev 1856. 1897 registrerades GENSE hos Patent- och registreringsverket med löpnummer 4, vilket gör att AB Gense är idag Sveriges äldsta ännu existerande registrerade aktiebolag. Jag vet inte om det innebär att våra luckor är tillverkade innan 1897 efterssom det inte står GENSE på dem men jag vill gärna tro att det är så. Namnet GENSE är en förkortning och står för Gustaf Eriksson NySilverfabrik, Eskilstuna. (infon är hämtad från wikipedia)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback